Naujienos

Romų įtrauktis: į ankstyvąjį ugdymą įsitraukia vis daugiau romų, o prieiga prie inkliuzinio ugdymo, aukštojo mokslo ir užimtumo turi būti tobulinama

Kadangi daugelis vaikų visoje Europoje ruošiasi grįžti į mokyklą, rugpjūčio 30 d. Europos Komisija priėmė komunikatą, kuriame pateikiamas tarpinio laikotarpio įvertinimas, kaip valstybės narės įgyvendino Europos Sąjungos romų integracijos į nacionalinę teisę strategijas. 2011 m. priimtos strategijos numato struktūrų, atsakingų už romų įtraukimą švietimo, užimtumo, sveikatos ir būsto srityse, suformavimą Europos Sąjungos valstybėse narėse.

Dokumente buvo įvertinti romų padėties pagrindinėse gyvenimo srityse pokyčiai. Viena jų – švietimas. Švietimas yra pagrindinė sritis, kurioje pagerėjo romų padėtis. Tai taip pat yra labiausiai pastebima ir išplėtota Europos Sąjungos valstybių narių romų įtraukties politikos sritis. Pastebima ryški pažanga mažinant romų ankstyvo pasitraukimo iš švietimo sistemos tempus, kurie tolygiai mažėja. Tai atitinka valstybių narių politiką: dauguma valstybių įgyvendino ankstyvo pasitraukimo iš mokyklos strategijas, o kai kurios iš jų atliepė strategijos „Europa 2020“ tikslą šioje srityje. Vis dėlto, nors romų padėtis švietimo sistemoje ir gerėja, anksti mokyklą paliekančių romų skaičius vis dar yra daug kartų didesnis nei likusių gyventojų.

Šis įvertinimas patvirtino Europos Sąjungos romų integracijos tikslų svarbą ir tolesnį poreikį suderinti tikslingus metodus, pagal kuriuos tikslinės priemonės gali padėti pašalinti kliūtis, trukdančias veiksmingai ir vienodai suteikti romams teises ir paslaugas pagrindinėse viešosios politikos srityse.

Nors Europos Sąjungos romų integracijos tikslai pagrindinėse švietimo, užimtumo, sveikatos ir būsto srityse yra svarbūs siekiant greičiau pagerinti romų bendruomenių padėtį, pastangos turėtų būti nukreiptos į tikslingą pagrindinių politikos, teisinių ir finansavimo priemonių stebėseną. Konkrečių nacionalinių kiekybinių tikslų nustatymas su rodikliais, skirtais atrinktoms įtraukiamosioms reformoms ir didelėms tikslinėms intervencijoms pagal kiekvieną sritį įvertinti, galėtų padėti pasiekti didesnį romų įtraukties priemonių poveikį.

Daugiau informacijos