Naujienos

Tarptautinei romų Holokausto aukų atminimo dienai paminėti – dvi parodos Vilniaus Rotušėje

Tarptautinę romų Holokausto aukų atminimo dieną Vilniaus Rotušėje buvo atidaryta paroda „Lenkijos romų tradicijos, papročiai ir istorija“, pristatanti Lenkijos romų etninės grupės istoriją ir kultūrą. Šios parodos eksponavimą iniciavę Lenkijos instituto Vilniuje atstovai taip pat pristatė knygą „Mietekas kare“, pasakojančią apie romų berniuko išgyvenimus Antrojo pasaulinio karo metu.

Vilniau Rotušės lankytojai turi galimybę susipažinti su Prashanto Rana (Švedija) foto retrospektyva „Nomads of the Future“ („Ateities klajokliai“). Fotografo darbai atspindi Vilniaus romų bendruomenės gyvenimą, ypatingą dėmesį menininkas skiria romų vaikams ir jų ateičiai.

Tautinių mažumų departameto prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Ryšių su tautinėmis bendrijomis skyriaus vyr. specialistės Gražinos Sluško teigimu, šių parodų atidarymas yra sėkmingo bendradarbiavimo tarp Lietuvoje veikiančių organizacijų pavyzdys. Pastaraisiais metais romų holokausto minėjimo iniciatyvos tampa vis labiau pastebimos. Stiprėjantis romų bendruomenės bendradarbiavimas su įvairiomis organizacijomis ir institucijomis, vis plačiau spaudoje nušviečiami renginiai, diskusijos romų holokausto tematika viešojoje erdvėje tampa stipria motyvacija ir parama kelyje į oficialų romų holokausto pripažinimą Lietuvoje.